Zevenheuvelenloop gaat zondag niet door vanwege coronamaatregelen

Foto: ANP

De Zevenheuvelenloop gaat zondag niet door. De gemeente Nijmegen heeft op basis van de nieuwste coronamaatregelen en het hoge aantal besmettingen besloten om de prestigieuze hardloopwedstrijd te schrappen. De Zevenheuvelenloop behoort tot de grootste hardloopevenementen ter wereld. Zowel bij de mannen als de vrouwen is het wereldrecord op de 15 kilometer gelopen in Nijmegen.

Voor de wedstrijd rond de Gelderse stad hadden 18.000 hardlopers zich ingeschreven. Een dag eerder zou ’s avonds de Zevenheuvelennacht worden gelopen over 7 kilometer, met bijna 6500 deelnemers. Zo’n 1000 kinderen zouden meedoen aan de Mini Zevenheuvelenloop van zaterdagavond. Alle evenementen zijn geschrapt.

“We zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest om de mogelijkheden in kaart te brengen, maar in de huidige situatie kon helaas alleen de conclusie worden getrokken dat doorgang van het evenement momenteel niet verantwoord is”, zegt burgemeester Hubert Bruls. “Al die mensen die door de straten hardlopen, de lengte van het parcours en daarmee de praktische onmogelijkheid om publiek te reguleren, bleken in combinatie met de geldende coronamaatregelen niet realistisch. Vandaar dat we in samenspraak met de organisatie en de gemeente Berg en Dal hebben besloten de loop niet door te laten gaan.”

De organisatie gaat zich nu buigen over de financiële afhandeling richting sponsoren, leveranciers en de deelnemers. Bij de inschrijving hadden die al te horen gekregen dat ze minimaal de helft van het inschrijfgeld zouden terugkrijgen als de wedstrijd niet kon doorgaan.

Volgens directeur Alexander Vandevelde van de Stichting Zevenheuvelenloop heeft de organisatie er alles aan gedaan om de wedstrijden op een veilige manier te kunnen organiseren. “We voelen mee met de teleurgestelde lopers die uitkeken naar onze herfstklassieker.” Vorig jaar kon de wedstrijd ook al niet doorgaan. De organisatie wilde de editie van 2020 dit voorjaar houden, maar ook dat bleek niet mogelijk.

Viervoudig winnaar Joshua Cheptegei uit Oeganda zou zondag in Nijmegen aan de start staan. De olympisch kampioen van Tokio op de 5000 meter liep drie jaar geleden met 41 minuten en 5 seconden een wereldrecord. Bij de vrouwen zette de Ethiopische Letesenbet Gidey in 2019 met 44.20 een wereldrecord neer in Nijmegen.

De Nederlandse inbreng in de Zevenheuvelenloop zou komen van onder anderen Bart van Nunen, Khalid Choukoud, Mike Foppen, Andrea Deelstra, Jill Holterman, Maureen Koster en Ruth van der Meijden.