Wielrenner Pogacar wint Velo d’Or

Foto: ANP

Wielrenner Tadej Pogacar heeft de Vélo d’Or, de prijs voor de beste renner van het jaar, gewonnen. De Sloveen kreeg de voorkeur boven onder anderen tweevoudig olympisch kampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen, olympisch kampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten en wereldkampioen veldrijden Mathieu van der Poel.

De Sloveen van Team Emirates won afgelopen seizoen voor de tweede keer op rij de Tour de France en de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Op de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van Tokio greep hij het brons, achter winnaar Richard Carapaz uit Ecuador.

Pogacar volgt zijn landgenoot Primoz Roglic op, die als tweede eindigde. Die Sloveense renner van Jumbo-Visma won de Ronde van Spanje en pakte goud op de olympische tijdrit. Zijn Belgische ploeggenoot Wout van Aert, goed voor zilver op de olympische wegrit, eindigde als derde.

In totaal waren er twaalf genomineerden voor de Vélo d’Or, een initiatief van het Franse Vélo Magazine. De Vélo d’Or bestaat sinds 1992 en nog nooit won een Nederlandse renner.