Skeletonster Bos pakt olympisch ticket met tweede plek

Foto: ANP

Skeletonster Kimberley Bos kan zich gaan voorbereiden op haar tweede deelname aan de Winterspelen. De 28-jarige Edese eindigde bij de tweede wereldbeker in Innsbruck opnieuw als tweede. Vorige week behaalde ze op dezelfde baan eveneens de tweede plek tijdens de eerste wereldbeker.

Bos heeft nu voldaan aan de olympische eis voor een klassering: twee keer in de top 8. Ze moet er nu alleen nog voor zorgen dat ze in januari in de eindstand van de wereldbeker in de top 25 staat. Dat is normaal gesproken een formaliteit. “Alleen als ze nu geen races meer zou doen, kan ze misschien nog buiten de top 25 vallen. Maar dat is onrealistisch natuurlijk”, liet technisch directeur Vincent Kortbeek van de Bob- en Sleebond Nederland weten.

Bos eindigde ook tijdens de tweede wereldbeker achter Europees kampioene Elena Nikitina uit Rusland. Na twee runs bedroeg het verschil slechts 0,20 seconde. De Italiaanse Valentina Margaglio belandde op de derde plaats, op 0,45 van de winnares.

In het wereldbekerklassement heeft Bos een achterstand van 30 punten op de Russin. De volgende wereldbeker is volgende week vrijdag in het Duitse Altenberg.

Vorig jaar eindigde Bos met vijf podiumplaatsen als derde in het eindklassement van de wereldbeker. Tijdens haar olympische debuut bij de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea belandde ze op de achtste plaats.