Schaatsster Kok in Nederlands record derde op 500 meter

Foto: ANP

Schaatsster Femke Kok heeft bij de wereldbeker in Salt Lake City het Nederlands record op de 500 meter verbeterd tot 37,01 seconden. Met die tijd eindigde de 21-jarige Friezin als derde. De zege ging naar de Amerikaanse Erin Jackson, die won in 36,80 en wereldkampioene Angelina Golikova (36,93) voorbleef.

Kok dook met 37,01 net onder het record dat Thijsje Oenema in 2013 op dezelfde baan had gezet op 37,06. De schaatsster van Reggeborgh had vorig jaar haar eigen persoonlijke toptijd op 37,08 gebracht in Heerenveen.

Jutta Leerdam kwam tot 37,22 en dook daarmee net onder haar eigen persoonlijke record. Daarmee werd ze zevende. Michelle de Jong verbeterde zichzelf met 37,55 en eindigde als dertiende.

Dione Voskamp had eerder op de dag de B-divisie gewonnen in 37,65. Marrit Fledderus kwam tot 38,23.

“In de training ging het deze week eindelijk weer lekker”, reageerde Kok bij de NOS. “Ik ben superblij met het Nederlands record, ik had geen idee hoe hard het ging, want ik had best een paar missertjes. Toch baal ik dat het net geen 36 was. Maar dat is een mooie uitdaging voor morgen.”

Kok, de winnares van zilver op de WK afgelopen seizoen, was blij dat ze zich eindelijk weer in de top van het klassement op de 500 meter meldde, nadat ze in de afgelopen weken had gezocht naar haar vorm. “Daar ben ik heel blij mee. Dan zie je ook dat als ik niet lekker in mijn vel zit, het invloed heeft op mijn schaatsen. Ik hoop dat ik morgen een snellere opening heb en net zo’n goed rondje.”