Verstappen maakt indruk met snelste ronde in eerste training

Foto: ANP

Max Verstappen is voortvarend begonnen aan de laatste grand prix van dit jaar, waarin de Nederlander met rivaal Lewis Hamilton gaat uitmaken wie wereldkampioen wordt in de Formule 1. De coureur van Red Bull was de snelste in de eerste vrije training bij de Grote Prijs van Abu Dhabi. Later op vrijdag is nog een tweede training. De titelstrijd is dit jaar ongemeen spannend: Verstappen en Hamilton gaan de slotrace in met evenveel punten.

De Nederlander ging harder over het gewijzigde Yas Marina Circuit dan Hamilton in zijn Mercedes. De Brit noteerde de derde tijd en was 0,346 seconde minder snel. De Fin Valtteri Bottas klokte in zijn Mercedes de tweede tijd, 0,196 seconde langzamer dan Verstappen. Sergio Pérez, de Mexicaan van Red Bull, zette de vierde tijd neer en gaf 0,354 toe op zijn Nederlandse kopman.

Het circuit van Abu Dhabi onderging dit jaar een fikse verandering. Van de oorspronkelijke 21 bochten die het Yas Marina Circuit telde bij de aanleg in 2009, zijn er nog 16 over. Het doel van die aanpassingen: meer snelheid, meer inhaalmogelijkheden en meer wiel-aan-wiel-gevechten. Evenals het circuit in Zandvoort heeft het circuit in Abu Dhabi ook zijn eigen ‘kombocht’, een bocht met een lichte hellingsgraad waar de wagens nog sneller doorheen kunnen. Verstappen klokte 1.25,009 in zijn beste rondje en dat was zo’n 10 seconden sneller dan de tijd waarmee hij vorig jaar poleposition veroverde.

De tijden in de eerste training zeggen nog niet zoveel. De teams zoeken vaak nog naar de beste afstelling van de auto’s. Tijdens de tweede training, die in de schemering plaatsvindt, hebben de coureurs ook te maken met andere baancondities.