Canada wint ploegachtervolging in Calgary, Nederland zesde

Foto: ANP

Canada heeft bij de wereldbeker schaatsen in Calgary de ploegachtervolging voor vrouwen gewonnen. De thuisploeg versloeg olympisch kampioen Japan met klein verschil: 2.52,06 tegen 2.52,89. China eindigde als derde in 2.58,42.

De Canadese vrouwenploeg had eerder dit seizoen ook de wereldbekerwedstrijden op de achtervolging in Polen en Salt Lake City gewonnen. Namens de winnende formatie verschenen Valerie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann op het Canadese ijs.

Namens Nederland kwamen Reina Anema, Evelien Vijn en Sanne in ’t Hof in actie. Van dit gelegenheidsteam kon geen podiumplaats worden verwacht. Het onervaren drietal belandde met een tijd van 2.59,54 op de zesde plaats.

Nederland is regerend wereldkampioen op deze discipline. Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong haalden vorige winter het WK-goud binnen. Zij kozen ervoor om de wereldbeker in Calgary over te slaan.

Schouten en Wüst veroverden met Melissa Wijfje vorige week bij de wereldbeker in Salt Lake City zilver achter Canada. Die prestatie was voldoende voor een olympisch startbewijs op dit onderdeel voor Nederland.