Oostenrijk stuurt geen vertegenwoordigers naar Spelen in China

14 dec 2021, 12:36 Sport
oostenrijk stuurt geen vertegenwoordigers naar spelen in china
ANP
België en Oostenrijk sturen geen hoogwaardigheidsbekleders naar de Olympische Winterspelen in Beijing. België doet dat eigenlijk nooit, Oostenrijk ziet ervan af wegens de strenge coronamaatregelen in China. De twee landen zeggen dat er geen sprake is van een diplomatieke boycot, zoals onder meer de Verenigde Staten hebben afgekondigd.
Nederland en veel andere EU-landen twijfelen nog over het afreizen van staatshoofden, regeringsleiders en andere hoge functionarissen naar Beijing. Ze hopen het eens te worden om één lijn te kunnen trekken. Verscheidene landen hebben al laten doorschemeren dat ze weinig voelen voor een boycot.
In België is het "gewoon niet gebruikelijk dat er ministers of andere hoogwaardigheidsbekleders vertegenwoordigd zijn" bij de Winterspelen, zegt een woordvoerder van premier Alexander De Croo. "Dat is deze keer niet anders." Hij wijst erop dat De Croo vorige week nog de Chinese omgang met de mensenrechten aan de kaak heeft gesteld in een gesprek met zijn Chinese collega.
De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer zegt in een gesprek met de Duitse krant Die Welt dat zijn land het toernooi niet boycot. Het besluit is volgens hem een reactie op de strenge coronamaatregelen. Nehammer wijst onder meer op de regel dat politici tijdens de Spelen geen sporters uit eigen land mogen ontmoeten. "Dan ontmoet ik liever onze atleten persoonlijk in Wenen", citeert de krant. Hij zei verder "tegen een politisering van de Spelen" te zijn.
De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië hebben wel een diplomatieke boycot afgekondigd. Onder anderen ministers en andere vertegenwoordigers van deze regeringen zullen niet naar Beijing afreizen, maar hun sporters wel. Reden voor de boycot zijn mensenrechtenschendingen in het Aziatische land, bijvoorbeeld in de provincie Xinjiang.
China betreurt de boycotacties en heeft gezegd dat landen "onvermijdelijk een prijs gaan betalen voor hun wangedrag". Volgens de regering misbruiken westerse landen de Spelen voor "politieke manipulatie".