Al-Attiyah wint na proloog ook eerste etappe Dakar Rally

De Qatarese rallyrijder Nasser Al-Attiyah heeft in zijn Toyota na de proloog ook de eerste etappe gewonnen van de Dakar Rally in Saudi-Arabië. Al-Attiyah hield in de proef van 333 kilometer rond Ha’il de Fransman Sébastien Loeb 12 minuten en 7 seconden achter zich.

De Fransman Stéphane Peterhansel lag tweede in de etappe achter Al-Attiyah toen een van de wielen van zijn Audi losraakte. ‘Monsieur Dakar’ moest zes uur wachten op hulp en kan een goed klassement wel vergeten. Hij won een jaar geleden de rally voor de veertiende keer.

De 51-jarige Al-Attiyah mikt op zijn vierde eindzege in de Dakar Rally. In 2011, 2015 en 2019 was hij al de beste in de woestijnrace.

Bij de motoren ging de zege evenals zaterdag naar de Australiër Daniel Sanders (Gasgas Factory Racing). De Chileen Pablo Quintanilla (Honda) werd net als in de proloog tweede en Matthias Walkner (Red Bull) uit Oostenrijk kwam als derde over de finish.

De Rus Dmitri Sotnikov won in zijn Kamaz de proef bij de trucks. Hij was 31 seconden rapper dan zijn teamgenoot Edoeard Nikolajev. Janus van Kasteren (Iveco) was op de zevende plek de beste Nederlander. Hij gaf 22 minuten toe op de etappewinnaar Sotnikov, die vorig jaar Dakar won bij de rallytrucks.