Sainz boekt 40e zege in Dakar Rally en eerste in elektrische auto

Foto: ANP

Carlos Sainz heeft voor de veertigste keer in zijn loopbaan een etappe in de Dakar Rally gewonnen. De 59-jarige rallyrijder uit Spanje hield in de derde etappe de Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota) 38 seconden achter zich. De Fransman Stéphane Peterhansel (Audi) werd derde, op 1 minuut en 41 seconden van de winnaar.

Het is de eerste overwinning voor een elektrische auto in de Dakar Rally. Sainz rijdt deze editie van Dakar voor het eerst in een Audi RS Q e-tron.

In het klassement heeft Sainz al ruim 2 uur achterstand op de leider, de Qatarees Nasser Al-Attiyah. De vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz jr. (Ferrari) staat zeventiende.

Bij de motoren ging de zege naar de Portugees Joaquim Rodrigues (Hero Motosports), die de Australiër Toby Price ruim een minuut voorbleef. De Amerikaan Mason Klein werd kort achter Price derde. Wiljan van Wikselaar was op de 45e plek de beste Nederlander.

De Rus Dmitri Sotnikov won de derde etappe bij de trucks. Hij bleef in zijn Kamaz teamgenoot Andrej Karginov een minuut voor. Achter de twee Russen eindigde Janus van Kasteren (Team De Rooy) als derde op ruim 3 minuten. Martin van den Brink zat daar twee plaatsen achter op bijna 8 minuten van de winnaar. Maurik van den Heuvel kwam binnen als negende en Pascal de Baar werd tiende. Sotnikov blijft leider, Van Kasteren de nummer 6 in het klassement.

De klassementsproef van de derde etappe ging over 255 kilometer, met start en finish in de Saudi-Arabische plaats Al Qaisumah.