Visumproblemen houden Djokovic op vliegveld van Melbourne

Foto: ANP

De ophef rond tennisser Novak Djokovic, die dankzij een ‘medische vrijstelling’ vanaf maandag 17 januari kan deelnemen aan de Australian Open, blijft voortduren. De Servische nummer 1 van de wereld kwam woensdag aan in Melbourne, maar daar stelden de autoriteiten van de staat Victoria vast dat er een probleem was met zijn Servische visum. Hij mag het land voorlopig niet in.

Djokovic heeft zich nooit willen uitlaten over zijn vaccinatiestatus. Dinsdag maakte hij zelf bekend dat hij kan deelnemen aan het eerste grandslamtoernooi van dit jaar dankzij een medische vrijstelling. Het leidde tot verontwaardigde reacties in Australië waar lang een strenge lockdown gold.

Jaala Pulford, de minister van Sport van de staat Victoria, liet op Twitter weten dat Djokovic niet op steun uit politieke hoek hoeft te rekenen. “De federale regering heeft gevraagd of we Djokovic willen helpen bij de aanvraag voor zijn visum, maar dat zullen wij niet doen”, zo schreef ze. “We zijn altijd duidelijk geweest over twee zaken: de goedkeuring van visa is een zaak van de federale regering en medische vrijstellingen zijn een zaak van artsen.”

De Australische minister-president Scott Morrison had eerder al duidelijke taal gesproken. “We wachten zijn komst af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen. Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet.”