Schaatser Roest voor tweede keer Europees kampioen op 5000 meter

Foto: ANP

Patrick Roest heeft bij de EK afstanden in Heerenveen zijn titel op de 5000 meter geprolongeerd. De 26-jarige schaatser reed in de slotrit 6.11,54. Daarmee was hij bijna twee seconden sneller dan landgenoot Jorrit Bergsma en de Noor Hallgeir Engebråten, die respectievelijk zilver en brons pakten.

Sven Kramer startte al in de eerste rit. De drievoudig olympisch kampioen bleef met 6.18,11 ver van de tijd van 6.12,29 waarmee hij anderhalve week geleden op het olympisch kwalificatietoernooi derde werd. Hij werd er nu zesde mee. Kramer zag de rondetijden al snel iets oplopen en ging in de laatste ronden niet meer voluit. Het was de laatste officiële wedstrijd van het 35-jarige schaatsicoon in Thialf.

Bergsma dook in de voorlaatste rit met 6.13,47 maar met twee tienden van een seconde onder de snelste tijd van de Engebråten, maar verzekerde zich daarmee wel van een medaille. Dat werd zilver.

Roest maakte het verschil met de concurrentie in het tweede deel van de race. Hij versnelde waar de rondjes opliepen bij Bergsma en Engebråten en was de snelste. Wereldrecordhouder Nils van der Poel uit Zweden ontbrak op deze EK.