Schaatsster Kok sprint naar Europese titel op 500 meter

Foto: ANP

Schaatsster Femke Kok heeft bij de EK afstanden in Heerenveen goud veroverd op de 500 meter. De 21-jarige sprintster reed 37,32 en bleef daarmee wereldkampioene Angelina Golikova (37,43) en Daria Katsjanova (37,58) uit Rusland voor.

Kok eindigde in 2020 als vierde op de EK afstanden op de 500 meter. Vorig jaar pakte ze op die afstand achter Angelina Golikova zilver op de WK afstanden in Heerenveen. Een dag eerder had Kok zich nog met spierklachten afgemeld voor de teamsprint.

Kok was heel blij met haar eerste internationale titel. Ze is daarmee de eerste Nederlandse schaatsster die goud wint op de 500 meter op een groot toernooi. “Ik was al eens Nederlands kampioen, maar dan is Europees kampioen toch nog wat mooier”, zei Kok, die het mooi vond dat ze het tegen de Russinnen had kunnen opnemen. “Je wil rijden tegen de beste. Ik had het heel jammer gevonden als ze niet mee hadden kunnen doen.”

De Friezin was vooral ook opgelucht dat ze geen last had gehad van haar liesblessure van een dag eerder. “Het was dezelfde lies als voor het NK en toen moest ik daar twee weken van herstellen. Ik schrok wel even, omdat we nog een valse start hadden, maar gelukkig viel het mee. Ik ben wel vol van start gegaan.”

Titelverdedigster Olga Fatkoelina ontbrak in Thialf. Het Russische team meldde kort na aankomst in Nederland dat een deel van de ploeg positief had getest op het coronavirus. De hele equipe ging daarop in quarantaine. De meeste Russische schaatsers konden op de tweede dag van de EK weer van start gaan, maar Fatkoelina was daar niet bij.

Michelle de Jong kwam tot 37,85 en werd daarmee vijfde. Ze bleef landgenote Dione Voskamp nipt voor. Die eindigde met 37,87 als zesde.