Kipchoge met steun van Ineos op jacht naar derde olympische titel

Foto: ANP

Een derde olympische titel op de marathon is het grote doel van Eliud Kipchoge. Dat zei de Keniase atleet woensdag bij de presentatie van Ineos als nieuwe partner van het NN Running Team van de Nederlandse manager Jos Hermens. Het Britse chemiebedrijf werkte eerder al samen rond het zogenoemde 1.59-project waarbij Kipchoge als eerste een marathon liep onder de 2 uur. Dat gebeurde in Wenen in 2019 en leidde tot een officieus record omdat er sprake was van speciaal gecreëerde omstandigheden.

Ineos maakte via sportdirecteur Dave Brailsford bekend het team in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van Parijs 2024 te ondersteunen. Een eerste geformuleerde uitdaging is het winnen van olympisch goud op de marathon door Kipchoge. “Dat zou zijn derde goud op de marathon op rij zijn, een niet eerder geleverde prestatie”, aldus Brailsford, die lang aan het hoofd stond van de wielerploeg Sky waarvan Ineos sinds 2019 de naamgever is. Kennisdeling staat centraal met een sponsor die ook actief is in de Formule 1 en zeilen. “We kunnen van elkaar leren: hoe te trainen, hoe te coachen.”

Kipchoge (37) is de wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2.01,39, gelopen in 2018 in Berlijn. In Tokio veroverde hij zijn tweede olympische marathontitel op rij. Op de vraag wat voor tijd er in Parijs nodig is, was de Keniaan duidelijk: “Het doel is winnen, de tijd maakt me niet uit.”