EK voor kunstrijdster Van Zundert al voorbij na korte kür

Foto: ANP

Kunstrijdster Lindsay van Zundert heeft zich bij de Europese kampioenschappen in Tallinn op de korte kür niet kunnen plaatsen bij de beste 24. De 16-jarige Brabantse kwam tot een teleurstellende score van 48,92. Daarmee eindigde ze als 27e.

Slechts de beste 24 kunstschaatsers mogen terugkomen voor de vrije kür, waarna de medailles worden verdeeld. Van Zundert kreeg onder meer een flinke aftrek door een val bij de uitvoering van de drievoudige rittberger.

De EK in de Estse hoofdstad was haar laatste optreden voordat Van Zundert afreist naar de Olympische Spelen van Beijing. Ze mag op basis van haar zestiende plaats op de WK van vorig jaar deelnemen aan de Winterspelen. De kunstrijdster uit Etten-Leur is al aangewezen als vlaggendraagster bij de openingsceremonie, samen met langebaanschaatser Kjeld Nuis. Het is voor het eerst sinds 1976 dat een Nederlandse kunstrijdster aan de Olympische Spelen deelneemt. In Innsbruck won Dianne de Leeuw 45 jaar geleden een zilveren medaille.

De Russin Kamila Valieva was verreweg de beste in de korte kür met een bijzonder hoge score van 90,45. De Belgische Loena Hendrickx verraste met de tweede score (76,25). Alexandra Troesova uit Rusland noteerde de derde score (75,13).