Motorcoureur Sunderland herovert leiding op voorlaatste dag Dakar

Foto: ANP

Sam Sunderland heeft op de voorlaatste dag de leiding heroverd in de Dakar Rally bij de motoren. De Brit eindigde in de elfde etappe op 4 seconden van dagwinnaar Kevin Benavides uit Argentinië. Sunderland nam de leiding weer over van de Fransman Adrien van Beveren, die meer dan 20 minuten verloor en in het klassement zakte naar de vierde plaats.

De moeilijke navigatie had voor meer problemen gezorgd, want ook de Australiër Toby Price, de Argentijn Luciano Benavides en de Spanjaard Joan Barreda verloren veel tijd. In het klassement heeft Sunderland een voorsprong van 6.52 op de Chileen Pablo Quintanilla en 7.15 op de Oostenrijker Matthias Walkner. Vrijdag volgt een laatste klassementsproef over 164 kilometer.

Bij de auto’s kan de eindzege Nasser Al-Attiyah amper nog ontgaan. De Qatarees eindigde donderdag als achtste, maar heeft een ruime voorsprong (28 minuten en 19 seconden) op de Fransman Sébastien Loeb, zijn naaste belager. De dagzege was voor de Spanjaard Carlos Sainz. Het was zijn tweede etappezege, de 41e in de Dakar Rally in zijn loopbaan. Sainz was ruim 2 minuten sneller dan Loeb.

Zonder ongelukken wint Al-Attiyah vrijdag voor de vierde keer de Dakar Rally, voor het eerst in Saudi-Arabië. Eerder was hij de beste in 2011, 2015 en 2019.