Van de Zandschulp begint tegen Struff op Australian Open

Foto: ANP

Tennisser Botic van de Zandschulp begint op de Australian Open tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, zo bleek uit de loting die donderdag werd gehouden. Struff is de nummer 50 van de wereld. Tallon Griekspoor treft de Italiaan Fabio Fognini, die 36e staat op de wereldranglijst. De loting begon een uur later vanwege de onduidelijkheid over de deelname van de Serviër Novak Djokovic. De nummer 1 van de wereld werd uiteindelijk gekoppeld aan zijn landgenoot Miomir Kecmanovic.

Van de Zandschulp, zes plaatsen lager gerangschikt dan de 31-jarige Struff, treft een tegenstander die reeds zeven keer deelnam aan de Australian Open maar pas eenmaal de tweede ronde bereikte. De 26-jarige Nederlander had vorig jaar nog de kwalificaties nodig om het hoofdtoernooi te bereiken en strandde daarna in de eerste ronde tegen het Spaanse talent Carlos Alcaraz. Van de Zandschulp speelde niet eerder tegen Struff. Bij winst treft hij in de tweede ronde een Franse opponent: Ugo Humbert of Richard Gasquet.

Griekspoor, die nog kampt met een teenblessure, stond in 2020 al eens in het hoofdtoernooi. Daarin was de Amerikaan Taylor Frits in de eerste ronde te sterk voor de nu 25-jarige Nederlander. Met de 34-jarige Fognini treft hij een ervaren Italiaan, die negen toernooizeges achter zijn naam heeft staan. Fognini neemt voor de vijftiende keer deel aan de Australian Open. Daarin bereikte hij vorig jaar voor de vierde keer de vierde ronde. Bij winst treft Griekspoor de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Pablo Carreño Busta en een nog onbekende qualifier. Griekspoor is de nummer 62 van de wereld. Jesper de Jong is doorgedrongen tot de laatste ronde van het kwalificatietoernooi.

In het vrouwentoernooi staat vooralsnog één Nederlandse deelneemster. Arantxa Rus neemt het in de eerste ronde op tegen de Sloveense Tamara Zidansek, de nummer 31 van de wereld en de afgelopen jaren met regelmaat haar dubbelpartner. Voor de 31-jarige Rus is het de zesde deelname aan de Australian Open, waar ze twee keer de tweede ronde bereikte. Zidansek (24) nam drie keer eerder deel, ook met het bereiken van de tweede ronde als beste resultaat. Ze is de nummer 29 van de plaatsingslijst.

Bij winst wacht Rus een ongeplaatste speelster: de Britse Heather Watson of de Egyptische Mayar Sherif. Indy de Vroome, Arianne Hartono en Richèl Hogenkamp hopen zich nog via de kwalificaties te plaatsen voor het hoofdtoernooi, dat maandag begint. Ze hebben nog één zege nodig.