Brand al zeker van wereldbeker veldrijden door afmelding Betsema

Foto: ANP

Veldrijdster Lucinda Brand is zeker van de eindwinst in de wereldbeker na het afzeggen van Denise Betsema voor de komende wedstrijd in het Franse Flamanville, de voorlaatste in de serie. De regerend wereldkampioene heeft zoveel punten voorsprong dat ze in de slotrace van de wereldbeker in Hoogerheide niet meer is te achterhalen.

Brand leidt na dertien wedstrijden het klassement met 402 punten, 59 meer dan Betsema. De Texelse besloot toch niet af te reizen naar Frankrijk en kan daar dus geen punten verdienen. Brand rijdt evenmin in Flamanville, maar in de laatste wereldbekerwedstrijd in het Brabantse Hoogerheide op 23 januari kan Betsema haar achterstand in punten niet meer goedmaken.

“Na de kerstperiode voelde ik me best vermoeid, wat leidde tot een minder NK. Om helemaal fit aan de start van Hoogerheide en het WK te kunnen staan, besloten we deze week om Flamanville en de 11 uur lange autorit daarnaartoe te schrappen”, lichtte Betsema haar afzegging toe. “Het is niet mijn gewoonte om een klassementscross te schrappen, maar voor een keer leek dit het beste. Voor de wereldbekerpunten hoefde het trouwens ook niet meer.”

De meeste Nederlandse veldrijders slaan de wereldbekerwedstrijd in Normandiƫ over. Ook Lars van der Haar, Marianne Vos, Ceylin Carmen del Alvarado en Annemarie Worst zien af van de reis naar het Franse stadje. Ze kiezen in de aanloop naar de WK van eind deze maand in de Verenigde Staten voor een trainingsblok. Mathieu van der Poel zal in Fayetteville zijn wereldtitel niet verdedigen. Hij herstelt van een rugblessure en onderging deze week ook nog een knie-operatie.

Reacties