Britse motorcoureur Sunderland wint Dakar Rally voor tweede keer

Foto: ANP

De Brit Sam Sunderland heeft voor de tweede keer de Dakar Rally bij de motoren gewonnen. De 32-jarige coureur van GasGas maakte in de twaalfde en laatste etappe door Saudi-Arabië naar Djedda geen grote fouten en verzekerde zich van de eindzege. Sunderland won de befaamde rally in 2017 op Zuid-Amerikaanse bodem voor het eerst, toen op een KTM-motor.

De Chileen Pablo Quintanilla schreef de laatste klassementsproef over 164 kilometer op zijn naam en eindigde als tweede in het klassement, op 3 minuten en 27 seconden van Sunderland. De Oostenrijker Matthias Walkner werd derde op 6.47.

De afgelopen dagen wisselden Sunderland, Walkner en de Fransman Adrien Van Beveren elkaar steeds af aan kop van de ranglijst. Van Beveren verloor donderdag in de voorlaatste etappe veel tijd en moest de leiding daardoor weer afstaan aan Sunderland, die een relatie heeft met de zus van de Fransman.

“Ik ben dolgelukkig”, zei de Brit aan de finish. “De laatste etappe was zo moeilijk, ik voelde zoveel stress. Het was soms best tricky met het navigeren. Mijn hoofd explodeerde bijna en ik was een paar keer bang dat ik verkeerd reed. Ik heb deze Dakar Rally zoveel moeilijke momenten gehad, maar daarom voelt deze eindzege des te mooier. Het is een droom die uitkomt om voor twee verschillende teams de Dakar Rally te winnen.” Sunderland verruilde eind vorig jaar het KTM-fabrieksteam voor GasGas, dat wel tot de stal van KTM behoort. “Het is fijn om al het harde werk van iedereen bij dit team zo te kunnen terugbetalen.”

De Brit eindigde in 2019 en vorig jaar als derde in Dakar. Hij volgt de Argentijn Kevin Benavides op als winnaar van de rally door Saudi-Arabië.