Tennisster Hartono naar hoofdtoernooi Australian Open

Foto: ANP

Arianne Hartono is in Australië voor het eerst in haar loopbaan doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van een grandslamtoernooi. De 25-jarige nummer 191 van de wereld was in de laatste kwalificatieronde voor de Australian Open met 6-1 1-6 6-3 te sterk voor de Duitse Jule Niemeier, die als zeventiende was geplaatst in de kwalificaties.

Hartono maakte het op 5-3 in de derde set af op haar derde wedstrijdpunt, na een lange slagenwisseling waarin beide speelsters weinig risico namen. Ze kon het vervolgens amper bevatten wat ze bij haar debuut in Melbourne had gepresteerd.

“Ik kan het amper bevatten dat ik het hoofdtoernooi heb bereikt. Het voelt heel onwerkelijk allemaal. Het is mijn eerste keer hier en dat ik het dan meteen zover weet te schoppen. Ik heb er geen woorden voor. Ik moet mezelf nog een beetje knijpen”, zei Hartono na haar derde zege op rij.

“Het was een erg fysieke wedstrijd, zeker op het einde. Ik ben mentaal sterk gebleven en dat heeft me geholpen. Ik was hartstikke zenuwachtig voor vertrek naar Melbourne. Alleen hier zijn was al een droom die uitkwam en in die droom blijf ik nog even zitten. Geweldig dat ik dit mag meemaken met de mensen die mij het dierbaarst zijn, zoals mijn moeder en mijn vriend.”

De relatief onbekende Hartono was de afgelopen jaren actief in het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien. Ze maakte pas in september van vorig jaar haar debuut op een WTA-toernooi, in Luxemburg. De speelster met Indonesisch bloed is afkomstig uit het Amerikaanse collegetennis.

Richèl Hogenkamp slaagde er niet in het hoofdtoernooi te bereiken. Ze verloor in drie sets van de Spaanse Cristina Bucsa. Het werd 7-5 2-6 6-3 voor de mondiale nummer 160. Eerder verloren Jesper de Jong en Indy de Vroome al hun partij in de laatste kwalificatieronde.

De 29-jarige Hogenkamp is afgezakt naar plek 248 op de wereldranglijst. Ze stond in 2019 voor het laatst in het hoofdtoernooi van een grand slam. Op de US Open verloor ze toen in de eerste ronde.

Hartono wordt de vierde Nederlandse tennisser in het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen is Arantxa Rus rechtstreeks toegelaten, bij de mannen doen Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp mee.

De tegenstandster van Hartono wordt later bekend. Onder anderen de Australische Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld, neemt het op tegen een qualifier. Het hoofdtoernooi begint maandag.

Reacties