Tweede zege Van Foreest op Tata Steel Chess, remise Giri

Foto: ANP

Schaker Jorden van Foreest heeft zijn tweede overwinning geboekt in de derde ronde van Tata Steel Chess. De titelverdediger in Wijk aan Zee won met wit van de Indiase grootmeester Praggnanandhaa Rameshbabu.

Van Foreest heeft nu twee punten. De 22-jarige Groninger won zijn eerste partij van de Zweed Nils Grandelius, maar leed een dag later een nederlaag tegen de Hongaar Richard Rapport.

Anish Giri speelde met wit remise tegen Sjakhrijar Mamedjarov uit Azerbeidzjan. Giri verloor zondag van wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen. Hij was begonnen met remise tegen Rameshbabu.

Carlsen kwam tot remise tegen Jan-Krzysztof Duda en heeft net als de Pool na drie ronden 2 punten. Santosh Gujrathi Vidit uit India boekte met zwart zijn tweede overwinning tegen de Rus Daniil Doebov en leidt met 2,5 punt. Daarachter volgen vier schakers met twee punten, onder wie Van Foreest.

De titelverdediger neemt het dinsdag op tegen Carlsen, afgelopen najaar nog zijn ‘baas’. Van Foreest maakte deel uit van het secondantenteam, dat de Noor ondersteunde in zijn jacht naar zijn vijfde wereldtitel. En met succes. Carlsen won de tweekamp van de Rus Ian Nepomniatsjtsji.

“Het wordt interessant”, keek Van Foreest vooruit. “Het is altijd speciaal om tegen hem te spelen en voor mij wordt het de eerste keer met zwart, dat is extra moeilijk. Dat wordt een uitdaging.”

Giri speelt dinsdag tegen de Rus Sergej Karjakin.