Outsiders Muguruza en Kontaveit uitgeschakeld op Australian Open

Foto: ANP

Voormalig finaliste Garbiñe Muguruza en Anett Kontaveit zijn al in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. Beiden golden in Melbourne als outsider voor de titel.

Muguruza, de Spaanse nummer 3 van de wereld, verloor in de Rod Laver Arena met 6-3 6-3 van de Française Alizé Cornet. Het was voor de ervaren Cornet (31), bezig aan haar 63e grand slam, haar tiende zege op een speelster uit de top 5.

De 28-jarige Muguruza stond twee jaar geleden in de eindstrijd in Melbourne. Ze verloor toen in drie sets van de Amerikaanse Sofia Kenin. Eind vorig seizoen won Muguruza nog de WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor de acht beste speelsters van het jaar.

Volgens Muguruza werd haar voorbereiding ernstig verstoord door een corona-uitbraak in haar team. “Het was een behoorlijk stressvolle start van het jaar, ook voor mijn team. Ze kregen allemaal corona voordat ze hier kwamen, waardoor we vijftien dagen apart hebben geleefd”, bekende Muguruza. “Het was moeilijk voor mij om een goede voorbereiding te draaien en goed te presteren. Het is oké om altijd alleen te trainen en ik vond het leuk. Maar het is ook een lastig deel van het jaar. Fysiek voelde ik me hier ook niet op mijn best.”

De Estse Kontaveit moest met 6-2 6-4 haar meerdere erkennen in de 19-jarige Deense Clara Tauson, de nummer 39 van de wereld. Voor Tauson was het de eerste overwinning ooit op een speelster uit de mondiale top 10.

Muguruza en Kontaveit golden achter favoriete Ashleigh Barty als outsiders voor de titel in Melbourne. Kontaveit (26), de nummer 7 van de wereld, is op een grand slam nog nooit voorbij de kwartfinales gekomen.

Aryna Sabalenka uit Belarus wist vroegtijdige uitschakeling net te voorkomen. De nummer 2 van de plaatsingslijst vocht zich in drie sets langs de Chinese Wang Xinyu, de mondiale nummer 100. Het werd 1-6 6-4 6-2 voor Sabalenka, die dit seizoen nog niet heeft weten te imponeren.

Sabalenka sloeg in drie sets liefst negentien dubbele fouten. In de weken voorafgaand aan de Australian Open had ze ook al te maken met een haperende opslag, waarna ze zelfs besloot onderhands te gaan serveren. Mark Philippoussis (45), het voormalig servicekanon uit Australië, bood zijn hulp aan en voorzag de speelster uit Belarus van hulp.

De moeite waarmee Sabalenka haar eerste twee partijen wist te winnen, staat in groot contrast met de wijze waarop Barty de derde ronde bereikte. De nummer 1 van de wereld heeft pas drie games verloren.