Eerste zege Giri op Tata Steel Chess, weer nederlaag Van Foreest

Foto: ANP

Anish Giri heeft zijn eerste zege op Tata Steel Chess te pakken. De Nederlandse nummer 7 van de wereld wist in de zesde ronde de Amerikaanse nummer 4 van de wereld Fabiano Caruana met de zwarte stukken te verslaan. Hij klom in de tussenstand naar de gedeelde zesde plaats.

Jorden van Foreest leed zijn derde nederlaag en zijn tweede op rij. De Rus Sergej Karjakin versloeg met wit de titelverdediger. In ronde vijf was Sjakhrijar Mamedjarov uit Azerbeidzjan ook al te sterk voor de 22-jarige Groninger, die nu gedeeld negende staat met 2,5 punten.

De Noor Magnus Carlsen won van de Hongaar Richard Rapport en nam de leiding in het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee met 4 punten uit 6 partijen. De regerend wereldkampioen en zevenvoudig winnaar van Tata Steel Chess won eerder in het toernooi van Giri. Carlsen deelt de koppositie met Santosh Gujrathi Vidit uit India en Mamedjarov, die beiden remise speelden in de zesde ronde.

Giri was bepaald niet tevreden over zijn spel, ondanks de zege. “Ik kan de partij beter niet gaan analyseren, want het was zo slecht. Ik maakte zoveel fouten, het was gewoon rampzalig. Ik ga mezelf bijna afvragen of ik wel een goede schaker ben”, zei de Nederlander na afloop. “Het was best een interessante partij denk ik, waarbij we allebei in tijdnood kwamen en Fabiano maakte ook veel fouten. Een zet met een toren was zelfs een blunder. Ik mag mezelf uiteindelijk gelukkig prijzen met deze overwinning, want ik ben wel terug in het toernooi.”