Wielrenner Bernal geopereerd na zwaar trainingsongeval

Foto: ANP

De Colombiaanse wielrenner Egan Bernal herstelt op de intensive care van een ziekenhuis in Bogota van een operatie. Die was nodig nadat de winnaar van de Tour de France van 2019 tijdens een training tegen een stilstaande bus was opgereden. Hij liep daarbij diverse breuken op en ook zijn borstkas was zwaar beschadigd.

“De neurologische ingreep is succesvol verlopen”, meldde de universiteitskliniek van Sabana, in een buitenwijk van hoofdstad Bogota. “We verwachten een positieve evolutie in de komende 72 uur op de intensive care.” Volgens de artsen is “na de ingreep op zes ruggenwervels de functionaliteit van de betrokken segmenten behouden. Er is in dit deel geen stoornis in de mobiliteit of in het zenuwstelsel”, aldus een verklaring. Het bericht van het ziekenhuis meldt verder dat het revalidatieprogramma feitelijk al gestart is “om de best mogelijke resultaten voor onze patiënt te behalen.” Zijn ploeg Ineos heeft nog geen details over de verwondingen naar buiten gebracht.

Eerder berichtten zijn familieleden dat de 25-jarige Bernal onder meer een gebroken dijbeen en gebroken knieschijf had. De Colombiaanse politie sprak aanvankelijk nog van “lichte verwondingen”.

In zijn geboorteland werkte Bernal met enkele ploeggenoten van Ineos een stage af met het oog op het komende seizoen. Hij verlengde eerder deze maand zijn contract bij de Britse ploeg tot eind 2026. Bernal zou het seizoen beginnen in de Ronde van de Provence op 10 februari. De Tour de France was zijn hoofddoel. Voorlopig wordt zijn herstelperiode ingeschat op vier tot zes maanden.