Nuis en Van Zundert dragen Nederlandse vlag Vogelnest-stadion in

Foto: ANP

Schaatser Kjeld Nuis en kunstrijdster Lindsay van Zundert hebben vrijdag gezamenlijk de Nederlandse vlag het Vogelnest-stadion van Beijing ingedragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De afvaardiging van TeamNL bestond uit 22 atleten en 26 begeleiders. Nederland was van de 91 deelnemende landen als 60e aan de beurt om zich te laten zien aan het publiek, dat vanwege de geldende coronamaatregelen in kleinere getale aanwezig was dan bij de Zomerspelen van 2008 in hetzelfde stadion.

Meer dan de helft van de Nederlandse deelnemers bleef achter in het olympisch dorp. Veel atleten komen bij de 24e editie van de Winterspelen al snel in actie. De openingsceremonie past niet in de voorbereiding richting hun olympische wedstrijd. Bij de openingsceremonie moeten atleten enige tijd staan voordat ze beginnen aan de vlaggenparade. Bovendien was de temperatuur in Beijing vrijdagavond ruim onder het vriespunt.

Nuis en Van Zundert kregen wel ‘steun’ van schaatsers Sanne in ’t Hof, Thomas Krol, Merijn Scheperkamp, Marcel Bosker, Kai Verbij, Jutta Leerdam, Hein Otterspeer, Michelle de Jong, Femke Kok en de drie reserves Merel Conijn, Melissa Wijfje en Beau Snellink.

Ivo de Bruin, Jelen Franjic, Janko Franjic, Dennis Veenker, Stephan Huis in ’t Veld en Karlien Sleper vertegenwoordigden Nederland tijdens de ceremonie namens het bobsleeteam. Shorttrackers Georgie Dalrymple en Bram Steenaart, die reserve zijn in Beijing, liepen ook mee.