Skiër Strolz pakt net als zijn vader olympisch goud op combinatie

Foto: ANP

De Oostenrijkse skiër Johannes Strolz heeft op de Olympische Spelen voor een grote verrassing gezorgd door het goud te pakken op de combinatie. De 29-jarige Strolz, die in zijn carrière pas één keer een wereldbekerwedstrijd won, troefde de Noor Aleksander Aamodt Kilde af. De Oostenrijker sloeg toe op de afsluitende slalom en treedt zo in de voetsporen van zijn vader Hubert, die op de Winterspelen van 1988 in Calgary ook goud pakte op de combinatie.

Hubert en Johannes Strolz schreven daarmee olympische wintersporthistorie. Voor het eerst wonnen een ouder en kind hetzelfde onderdeel op de Spelen.

Strolz stond na de afdaling, waarin Kilde de snelste was, op de vierde plaats. Hij legde de slalom af in 47,56 seconden, ruim een seconde sneller dan de Noor. Met een totaal van 2.31,43 pakte Strolz de olympische titel, Kilde moest op 0,59 seconde genoegen nemen met zilver nadat hij eerder al brons had gepakt op de super-G. De Canadees James Crawford eindigde op 0,68 als derde op de combinatie. Regerend wereldkampioen Marco Schwarz, landgenoot van Strolz, kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Vier jaar geleden in Pyeongchang won de Oostenrijker Marcel Hirscher de combinatie. Dankzij Strolz bleef de olympische titel in Oostenrijkse handen. De slalomspecialist verloor vorig jaar zijn plek in de nationale ploeg van Oostenrijk en moest zich op eigen kracht voorbereiden op de Olympische Spelen. Strolz verdiende zijn geld als politieagent en trainde tussendoor mee met de Duitse ploeg. Hij boekte begin dit jaar in Adelboden zijn eerste wereldbekerzege, ook pas zijn eerste podiumplaats in de wereldbeker. Het leverde Strolz een ticket naar de Spelen op. Een maand later mag hij zich ook olympisch kampioen noemen.

De Franse favoriet Alexis Pinturault viel tijdens de slalom uit. Pinturault pakte in 2018 in Pyeongchang achter Hirscher zilver op de combinatie.