Prijzengeld in Ronde van Vlaanderen gelijk voor mannen en vrouwen

Foto: ANP

In de Ronde van Vlaanderen krijgen vrouwen voortaan evenveel prijzengeld als de mannen. Flanders Classics, dat de Vlaamse voorjaarsklassiekers organiseert, maakte bekend dat de wielrensters dezelfde beloning gaan krijgen als de wielrenners. Dit jaar geldt dat alleen voor de Ronde van Vlaanderen, volgend jaar voor alle koersen die onder Flanders Classics vallen.

“Volgend jaar willen we het prijzengeld van al onze koersen gelijk stellen. Maar aangezien er het budget voor is, doen we dat voor de Ronde van Vlaanderen nu al”, zei directeur Tomas Van den Spiegel in het Brusselse kantoor van KPMG, hoofdsponsor van de vrouwenkoersen van Flanders Classics. “Ik hoop dat andere organisatoren ons voorbeeld volgen.”

Flanders Classics organiseert Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs, Brabantse Pijl en op zondag 3 april de Ronde van Vlaanderen. Afgelopen jaar won Annemiek van Vleuten de Belgische klassieker. De Nederlandse kreeg naar verluidt 1365 euro, de Deen Kasper Asgreen ontving als winnaar bij de mannen een premie van 20.000 euro.

De prijzenpot bestaat dit jaar zowel bij de mannen als de vrouwen uit in totaal 50.000 euro. “Er is geen tijd om ons op de borst te kloppen, we moeten vooruit denken”, zegt Van den Spiegel. “Er kan nog veel meer gebeuren. Zo wordt er nog niet betaald voor de tv-rechten van vrouwenkoersen en ook voor inkomsten uit sponsoring en VIP-arrangementen is het vrouwenwielrennen te afhankelijk van de mannensport. Dat terwijl er zeker het potentieel is om van vrouwenwielrennen een zelfstandig product te maken. In het tennis is dat gerealiseerd, met het wielrennen moeten we daar ook naartoe.”

De directeur van Flanders Classics vindt dat de parcoursen voor mannen en vrouwen nagenoeg gelijk moeten worden. Nu is de route bij de mannen vaak aanzienlijk langer. “Als je de Ronde van Vlaanderen wint, wil je over de Koppenberg gereden hebben, of je nu man of vrouw bent.”