Spanjaard López nieuwe leider in Giro, Kämna wint eerste bergrit

Foto: ANP

De Duitser Lennard Kämna heeft op de vulkaan Etna de vierde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was de eerste rit op Italiaanse bodem en ook de eerste met een beklimming van de hoogste categorie. Die kostte meteen rozetruidrager Mathieu van der Poel en nummer 3 Tom Dumoulin hun plaats in de top van het algemeen klassement. Van Van der Poel was dat verwacht, Dumoulin bleek bergop de klassementstoppers niet te kunnen volgen.

Kämna, die rijdt voor Bora-hansgrohe, versloeg zijn medevluchter Juan Pedro López van Trek-Segafredo in de sprint op de flanken van de Etna. De Spanjaard werd wel de nieuwe leider.

Nog voor de groep met kandidaten voor het eindklassement finishte Giro-debutant Gijs Leemreize op 2.31 als zesde. Enkele tellen later sprintte de Ecuadoraan Richard Carapaz naar de zevende plaats in een groep met onder anderen Wilco Kelderman, de Fransman Romain Bardet, diens ploeggenoot Thymen Arensman, de Portugees João Almeida en de Brit Simon Yates. Tot de verliezers behoorden met name de kopmannen van Jumbo-Visma. De Noor Tobias Foss en Sam Oomen gaven ruim 2 minuten toe op de klassementsrenners, Dumoulin zelfs meer dan 6 minuten. Van der Poel, die zich geen illusies maakte over een langer bezit van de roze leiderstrui, bereikte bijna 23 minuten na Kämna de finish.

De Giro begon vrijdag in Hongarije, waar Van der Poel de leiderstrui veroverde en die de dagen erna ook behield. Maandag maakte het peloton de oversteek naar Sicilië, waar ook woensdag nog een etappe wordt verreden.

Na tal van pogingen – zelfs Van der Poel waagde zich in een ontsnapping – slaagden veertien renners er in een serieuze vlucht in gang te zetten. Onder hen Leemreize en Kämna. Hun voorsprong liep op tot meer dan 10 minuten. De kopgroep bereikte de voet van de ruim 21 kilometer lange slotklim met een marge van ruim 5 minuten. Toen was al duidelijk dat Van der Poel de roze trui zou verliezen. Toen de weg omhoog ging lopen, liet hij de groep met klassementsmannen gaan. Niet veel later deden Dumoulin en oud-winnaar en thuisrijder Vincenzo Nibali noodgedwongen hetzelfde.

Vooraan dunde de kopgroep snel uit. De 22-jarige Leemreize hield het achter de ontsnapte Italiaan Stefano Oldani lang vol in de kop van de wedstrijd. Vanuit zijn groep sprong López naar Oldani, gevolgd door Kämna. De Italiaan had zijn krachten verkeerd verdeeld, waarna het tweetal sprintte om de dagzege.