Bastianini voor de derde keer de snelste in MotoGP

Foto: ANP

Motorracer Enea Bastianini heeft zijn derde zege van dit seizoen in de MotoGP geboekt. De Italiaan was op zijn Ducati de snelste in de Grote Prijs van Frankrijk op het circuit van Le Mans. De Australiër Jack Miller (Ducati) eindigde als tweede en de Spanjaard Aleix Espargaro (Aprilia) werd derde.

De Franse thuisrijder Fabio Quartararo reed een vrij onzichtbare race, maar hij eindigde wel als vierde en de Yamaha-coureur behield de leiding in het kampioenschap. Hij zag wel Bastianini en Espargaro dichterbij komen in punten. Quartararo, tevens de regerend wereldkampioen, heeft 102 punten vergaard, Espargaro kwam op 98 punten en Bastianini klom naar de derde plaats in de WK-stand met 94 punten.

Franscesco Bagnaia (Ducati) reed het grootste deel van de race aan de leiding, maar de Italiaan haalde het einde niet. Hij startte van poleposition, zag teamgenoot Miller in de eerste bocht wel voorbijkomen, maar nam na een aantal ronden de leiding weer in handen. Op zeven ronden voor het einde plaatste Bastianini een geslaagde aanval op de koppositie. Bagnaia probeerde te counteren, maar hij ging in zijn enthousiasme iets te wijd door de bocht en raakte achterop. Even later volgde er zelfs een crash en was zijn race voorbij.

“Ik ben er heel blij mee, want deze zege was behoorlijk onverwacht”, zei Bastianini. “Het weekeinde hier verliep behoorlijk moeizaam, maar in de race voelde ik ineens dat de snelheid goed was en kwam ik lekker in mijn ritme.”

Voor Suzuki liep de GP van Frankrijk op een teleurstelling uit. De Japanse renstal, die voorafgaand aan de race in Le Mans aangaf na dit seizoen uit de MotoGP te vertrekken, zag zijn Spaanse coureurs Alex Rins en Joan Mir uitvallen na crashes.