Dumoulin stapt af in Giro d’Italia

Foto: ANP

Tom Dumoulin is in de veertiende etappe van de Ronde van Italië na een kleine 50 kilometer afgestapt. Zijn ploeg Jumbo-Visma meldt dat de Limburger “fysieke problemen” heeft. Het zou gaan om rugklachten.

Dumoulin was voor een goed klassement al buiten beeld. Hij verloor in eerdere bergetappes al veel tijd en stond op de 31e plaats in het algemeen klassement op bijna 20 minuten van leider Juan Pedro López. Voorafgaand aan de Giro waren er al twijfels over zijn fysieke gesteldheid.

Voor Dumoulin, winnaar van de Giro in 2017, was het zijn eerste grote wielerronde sinds het najaar van 2020. Begin vorig jaar was hij er een paar maanden uit wegens motivatieproblemen die volgden na een lange periode vol blessureleed. Na zijn terugkeer richtte hij zich op de olympische tijdrit. In Tokio veroverde Dumoulin het zilver achter zijn Sloveens ploeggenoot Primoz Roglic.

Dumoulin verscheen twee weken geleden met twijfels aan de start in Hongarije. Die vonden hun oorsprong in een matig voorjaar waarin hij, na een trainingskamp in Colombia, bergop niet mee kon met de klimmers in de UAE Tour, corona kreeg en in de Ronde van Catalonië bij zijn rentree al snel moest afstappen. Na een onopvallend optreden in de Amstel Gold Race ging hij op hoogtestage op Tenerife. Dumoulin werd daar naar eigen zeggen elke dag beter. “Maar of ik voor het klassement zal meedoen durf ik niet te zeggen. Het is ook even geleden dat ik dat deed”, sprak hij voor de start van de Giro in Boedapest.

Dumoulin werd derde in de tijdrit in de Hongaarse hoofdstad – de tweede etappe – maar was toen al niet tevreden over zijn niveau. Drie dagen later moest hij op de Etna de klassementsmannen laten gaan. Dumoulin bleek bergop tekort te schieten, wel was hij een paar dagen later een nuttige helper in een ontsnapping die zijn ploeggenoot Koen Bouwman de ritzege opleverde. Maar ook in de klim naar Blockhaus, vorige week zondag, werd duidelijk dat hij als klimmer niet mee kon.

Een rit winnen werd zijn doel, waarin nadrukkelijk werd gedacht aan de langere tijdrit op de slotdag. Zo ver komt het niet.