Matla bezorgt hockeysters Den Bosch 21e landstitel

Foto: ANP

Frédérique Matla heeft de hockeysters van Den Bosch aan de 21e landstitel geholpen. De topschutter schoot een halve minuut voor het einde van het derde duel met SCHC raak uit een strafcorner. Daarmee werd het 2-1 voor de thuisploeg en was de tweestrijd beslist.

SCHC, dat nog nooit kampioen werd, had door zaterdag te winnen bij Den Bosch (0-1) een derde duel afgedwongen. De eerste wedstrijd was door Den Bosch in Bilthoven met 3-1 gewonnen. Beide teams troffen elkaar twee keer eerder in de play-offs om de landstitel, voor het laatst in 2015. Toen klaarde Den Bosch de klus telkens in twee keer.

SCHC, dat zaterdag won door een benutte strafcorner van Yibbi Jansen, kwam ook nu op voorsprong. In het eerste kwart schoot Ginella Zerbo na een afgeslagen strafcorner van dichtbij raak. In het vervolg slaagde Matla er maar niet in SCHC-doelvrouw Alexandra Heerbaart te passeren. In het derde kwart werd het wel gelijk via Pleun van der Plas.

Kort voor tijd miste Matla nog uit een strafcorner, niet veel later was het dan toch raak en kon het feest in Den Bosch alsnog beginnen. Het was tevens het afscheid van drie vaste waarden: Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels. “Deze is ook voor hen, ze hebben heel veel gedaan voor hockeyend Nederland”, zei Matla bij de NOS. Welten vertrekt naar Kampong, Van Geffen naar HGC terwijl Keetels stopt.

“We zijn supertrots op deze titel, de ontlading was supergroot”, keek Matla terug. “We moesten vandaag een tandje erbij zetten. Het is spannend geweest. Ik heb het publiek hier nog nooit zo uitgelaten gezien.”