Zesde NBA-finale in acht jaar voor basketballers Warriors

Foto: ANP

De basketballers van Golden State Warriors hebben voor de zesde keer in acht jaar de grote finale van de NBA bereikt. De ploeg uit San Francisco pakte de titel in het westen door het vijfde duel met Dallas Mavericks in de best-of-sevenserie met 120-110 te winnen, waardoor de stand op een beslissende 4-1 kwam. De Warriors gaan vanaf 2 juni met Miami Heat of Boston Celtics strijden om het algehele kampioenschap. Miami Heat staat in de finale in het oosten met 3-2 voor.

De club uit Californië werd in 2015, 2017 en 2018 kampioen van de NBA. In 2016 moesten de Warriors het in de finale afleggen tegen Cleveland Cavaliers, in 2019 was Toronto Raptors te sterk. De afgelopen twee jaar wist de ploeg zich niet eens te plaatsen voor de play-offs, vooral als gevolg van blessureleed bij de sterspelers Stephen Curry en Klay Thompson, maar dit seizoen presteren de basketballers van coach Steve Kerr weer als vanouds. In de play-offs rekenden de Warriors eerst af met Denver Nuggets (4-1) en Memphis Grizzlies (4-2). Ook Dallas Mavericks had in de finale van de Western Conference weinig in te brengen.

De Mavericks van topschutter Luka Doncic wonnen dinsdag de vierde wedstrijd in de serie, maar het lukte ze donderdagavond in San Francisco niet om de spanning echt terug te brengen. Onder aanvoering van Thompson, die 32 punten maakte, beslisten de Warriors de serie.

Thompson moest na afloop vechten tegen de tranen. De 32-jarige Amerikaan liep tijdens de NBA-finale van 2019 een zware knieblessure op en een jaar later scheurde hij een achillespees. Thompson stond daardoor twee seizoenen aan de kant, maar begin dit jaar keerde hij eindelijk terug in de NBA. “Ik ben zo blij dat ik er weer ben”, zei de basketballer geëmotioneerd. “Een jaar geleden begon ik net weer een beetje met joggen. Nu kan ik alles doen en voel ik me weer mezelf. Het is te gek dat we weer in de finale staan. We moeten nog vier wedstrijden winnen.”

Onder leiding van de 56-jarige Kerr, sinds 2014 de coach van de Warriors, verloor de ploeg in de play-offs nog nooit een serie in het westen. “Dat is best bijzonder”, zei Kerr. “Het is zó moeilijk om de ‘Finals’ te halen. Het is uitputtend, stressvol, vermoeiend, emotioneel; alles van dat. We moesten er als een gek voor vechten, we zijn zo blij dat het weer gelukt is.”