Benelux Tour gaat niet door in 2022

Foto: ANP

De Benelux Tour gaat dit jaar niet door. De organisatie van de enige meerdaagse etappekoers in de UCI WorldTour in België en Nederland, laat weten dat het de rittenkoers niet goed kan organiseren dit jaar en stelt de wedstrijd uit naar volgend jaar. De wedstrijd stond oorspronkelijk gepland van 29 augustus tot en met 4 september.

De organisatie gaat samen met de UCI en de twee nationale wielerbonden op zoek naar een betere datum in 2023.

Volgens de organisatie zijn er problemen door de overvolle wielerkalender, op logistiek en op mediavlak. Zo zou de politie in Nederland niet kunnen zorgen voor de begeleiding van de ritten in Nederland. Daarnaast had de organisator Golazo problemen met het plannen van de aankomsturen en de daaraan gekoppelde tv-uitzendingen. De uitzenduren van andere wedstrijden, waaronder de Ronde van Spanje op dat moment, zouden de organisatie dwingen om aankomsttijden te plannen die voor supporters en genodigden ter plaatse en tv-kijkers oninteressant worden. Daarnaast zouden de ploegen met onmogelijke starturen of tijdstippen van verplaatsingen te maken krijgen.

“Het verschuiven van de Benelux Tour naar 2023 is zeer jammer voor de wielerfans in de lage landen, net zoals het dat is voor ons team dat al maanden aan de voorbereidingen bezig is”, zegt Christophe Impens van Golazo. “Maar het is een noodzakelijke beslissing en de enige oplossing om problemen te vermijden. Alle betrokken partijen hebben er alleen maar baat bij dat we aan een betere en sterkere Benelux Tour kunnen werken voor de volgende jaren.”

De Benelux Tour werd vorig jaar gewonnen door de Italiaan Sonny Colbrelli. Mathieu van der Poel was in 2020 de laatste Nederlandse winnaar.