Van Aert soleert in het geel naar ritzege in Tour

Foto: ANP

De Belg Wout van Aert heeft dinsdag met een spectaculaire aanval zijn ploeg Jumbo-Visma de eerste ritzege in deze Ronde van Frankrijk bezorgd. De geletruidrager ging er op het laatste hellinkje, zo’n 10 kilometer voor de finish, vandoor en kwam alleen aan in Calais. Achter hem sprintte zijn landgenoot Jasper Philipsen naar de tweede plaats, al meende hij zelf de rit te hebben gewonnen.

Het was de eerste etappe van deze Tour op Franse bodem, na drie etappes in Denemarken. Van Aert was daarin telkens als tweede geëindigd. Woensdag wordt spektakel verwacht in een rit over liefst elf kasseistroken, waarvan een deel regelmatig in het parcours van Parijs-Roubaix is opgenomen.

Opnieuw was het Magnus Cort die er als eerste vandoor ging, op jacht naar meer bergpunten. De Deense drager van de bolletjestrui kreeg in tegenstelling tot zondag nu wel gezelschap, van de Fransman Anthony Perez. Het tweetal kreeg de ruimte en had al snel een voorsprong van meer dan 5 minuten. Bij de dagelijkse tussensprint werd duidelijk dat Fabio Jakobsen zich ook als kanshebber ziet voor de groene trui. Achter het leidende tweetal won hij de sprint voor Van Aert, de leider in het puntenklassement. Ook de Slowaak Peter Sagan, al zeven keer winnaar van het groen, mengde zich in de sprint.

Ondertussen bleef Cort punten verzamelen. Dat duurde tot en met de Côte du Ventus, de vijfde van zes klimmetjes. Daarna deed Perez nog een poging alleen vooruit te blijven. Dat lukte de renner van Cofidis tot de Côte du Cap Blanc-Nez, op ruim 10 kilometer voor de streep. Daar kwam de aanval van Jumbo-Visma. Ingezet door de Belg Nathan Van Hooydonck, die werd afgelost door land- en ploeggenoot Tiesj Benoot. Net onder de top was Van Aert ervandoor. Zijn Deense ploeggenoot Jonas Vingegaard en de Brit Adam Yates waren de laatste renners die de geletruidrager moesten laten gaan.

Van Aert bleef versnellen en had binnen de kortste keren zo’n 25 seconden voorsprong op een eerste achtervolgende groep. De 27-jarige Belg hield tot de finish stand en boekte zo zijn zevende ritzege in de Tour, een serie die in 2019 begon. Richting de kasseien van woensdag heeft hij in het algemeen klassement 25 seconden voorsprong op zijn landgenoot Yves Lampaert. De Sloveen Tadej Pogacar is op 32 seconden de nummer 3. Mathieu van der Poel, vijfde op 38 tellen, is de hoogst geklasseerde Nederlander.