Van der Hoorn grijpt naast ritzege, fors verlies Roglic in Tour

Foto: ANP

Taco van der Hoorn heeft net naast de ritzege gegrepen in de vijfde etappe van de Tour de France. De Australiër Simon Clarke (Israel – Premier Tech) versloeg de Nederlander in de sprint na een hectische etappe over Noord-Franse kasseien.

Grote verliezer was Primoz Roglic van Jumbo-Visma. De Sloveen raakte door een val achterop en zag zijn landgenoot en topfavoriet Tadej Pogacar veel tijd winnen. De Belg Wout van Aert behield nog wel de gele trui.

Jonas Vingegaard, de andere podiumkandidaat van Jumbo-Visma, raakte door een lekke band ook achterop. Hij kon het verlies op Pogacar beperken tot 13 seconden. Roglic verloor meer dan 2 minuten.

De gevreesde rit leverde het verwachte spektakel op, met name onder de klassementsrenners gebeurde er van alles. De strijd om de ritzege ging tussen renners die al vroeg op avontuur waren gegaan vanuit startplaats Lille. In eerste instantie ging het om Van der Hoorn, de geboren aanvaller van Intermarché-Wanty-Gobert, de Deen Magnus Cort, die tot dusverre elke dag op avontuur trok en de Noor Edvald Boasson Hagen. Later sloten drie renners aan, onder wie Clarke, de 35-jarige routinier.

Het zestal bereikt de eerste kasseistrook, op 77 kilometer van de finish, met een voorsprong van 3,5 minuten. Van Aert was al een keer gevallen en zag daarna tal van renners in de problemen komen. De Slowaak Peter Sagan gleed onderuit, de Australiër Ben O’Connor en Mathieu van der Poel konden niet volgen en Van Aert verloor ook de aansluiting met de eerste groep achtervolgers onder leiding van Pogacar en de Rus Aleksandr Vlasov, een andere podiumkandidaat.

Van Aert passeerde Vingegaard die met een lekke band moest stoppen en bekommerde zich de rest van de rit om zijn Deense ploeggenoot. De schade bleef binnen de perken en tot zijn eigen verbazing bleef het geel ook nog in het bezit van de Belg. De Amerikaan Neilson Powless, mee in de vroege ontsnapping, volgt nu op 13 seconden.

Donderdag volgt een rit die deels voert over Belgisch grondgebied. Van startplaats Binchy gaat het naar Longwy waar na 219,9 kilometer de finishstreep is getrokken. Het is de langste etappe van deze Tour.