Vos na ritwinst nieuwe leider in Tour de France Femmes

Foto: ANP

Marianne Vos heeft de tweede etappe gewonnen van de Tour de France Femmes. De etappe was vrijwel vlak en ging van Meaux naar Provins over 136 kilometer. Vos, die rijdt voor Jumbo-Visma, won de sprint van een kopgroep en nam de leiderstrui over van de Nederlandse Lorena Wiebes, die zondag op de Champs-Élysées de eerste etappe had gewonnen.

Vos (35) hield in de sprint de Italiaanse Silvia Persico en Katarzyna Niewiadoma achter zich. De Nederlandse Maike van der Duin werd vijfde, achter haar won Wiebes nog wel de pelotonsprint. De Poolse Niewiadoma boekte nuttige tijdwinst voor het algemeen klassement, net als de Italiaanse Elisa Longo Borghini die als vierde de finish passeerde. Demi Vollering en Annemiek van Vleuten, twee favorieten voor de eindzege, gaven ongeveer een halve minuut toe.

Vrijwel vanuit de start in Meaux ontstond er een kopgroep van vier met daarin liefst drie Nederlandse rensters: Sabrina Stultiens, Femke Gerritse en Marit Raaijmakers. Hun voorsprong liep op naar bijna 3 minuten, meer stond het peloton niet toe. Op een kleine 80 kilometer voor de streep strandde hun poging, waarna het even rustig werd in het peloton.

Dat veranderde op zo’n 25 kilometer voor de streep met twee keer een massale valpartij. De Italiaanse Marta Cavalli was een van de slachtoffers. De winnares van de Amstel Gold Race moest niet veel later opgeven.

Van der Duin, rijdend voor het Britse Le Col-Wahoo, won bij de eerste finishpassage de tussensprint. Wereldkampioen Elisa Balsamo zette meteen daarna de aanval in waarna haar landgenotes Persico en Longo Borghini, Vos, Van der Duin en Niewiadoma mee sprongen. De organisatie was zoek in het peloton waar ploegen als Movistar (Van Vleuten), SD Worx (Vollering ) en DSM (Wiebes) vooral naar elkaar keken in plaats van serieus te achtervolgen.

In de sprint was Vos duidelijk de sterkste waardoor ze in de koers, die mede door haar lobby na zo’n dertig jaar is teruggekeerd op de kalender, de trotse leider is. Dinsdag volgt een rit van Reims naar Épernay met een lastig klimmetje in de finale. De Tour voor vrouwen eindigt zondag.