Van Riessen mist finale op sprintonderdeel keirin bij EK baan

Foto: ANP

Laurine van Riessen is er bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in München niet in geslaagd de finale te bereiken op het onderdeel keirin. Van Riessen eindigde in haar halve finale als vierde en werd daarmee verwezen naar de strijd om de plaatsen 7 tot en met 12.

Op het onderdeel keirin worden zes rensters op gang gebracht achter een derny. Als die uit de baan is verdwenen en het tempo inmiddels hoog ligt, volgt een sprint om de ereplaatsen. Van Riessen, die eerder brons pakte op de sprint, moest in haar race de Belgische Nicky Degrendele, de Française Mathilde Gros en de Oekraïense Olena Starikova voorlaten.

In de ’troostfinale’ toonde Van Riessen aan dat de benen in orde waren. Ze won de sprint om de zevende plaats.

Het goud was voor de titelverdedigster Lea Sophie Friedrich. De Duitse hield de Poolse Urszula Los en Starikova achter zich.

Steffie van der Peet, de andere ingeschreven Nederlandse deelneemster, ging dinsdag niet van start. Bij de mannen eindigde het keirintoernooi voor Tijmen van Loon in de herkansingen.

Lonneke Uneken en Marit Raaijmakers kwamen er op de koppelkoers niet aan te pas. Het Nederlandse koppel kwam op de korte 200 meterbaan in een chaotisch koersverloop tot een negatief puntentotaal van -36 omdat ze op twee ronden waren gezet door de winnaars uit Italië. Het zilver ging naar Frankrijk, het brons was voor Denemarken. De score van Nederland leverde de achtste plaats op.