Van Aert mikt op overschot aan energie in finale WK wegrace

Foto: ANP

Wout van Aert staat zondag in de wegrace van de WK wielrennen in Australië als topfavoriet aan de start. “Het is mijn enige grote doel van dit najaar”, zei de 28-jarige Belg van Jumbo-Visma donderdag tijdens een persmoment van de Belgische selectie. “Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te zijn.”

Van Aert reisde via Canada, waar hij twee wedstrijden reed, naar Australië. “Ik heb wel even moeten bijkomen van de jetlag, maar inmiddels voel ik me goed. We hebben geleerd van vorig jaar. Ik heb een andere voorbereiding gedaan, eigenlijk ben ik daarmee afgelopen winter al begonnen. Door mijn trainingen iets bij te stellen kon je in het voorjaar in de klassiekers al zien dat ik meer energie overhad in de finales van klassiekers”, vertelde Van Aert, die vorig jaar op de WK ook de tijdrit reed. Hij werd daarin tweede en elfde in de wegrace, een tegenvaller.

In Wollongong ligt volgens Van Aert een zwaar parcours waar te vroeg aanvallen funest is. “Je moet zuinig met je krachten omspringen. Iedereen verwacht dat ik op mijn sprint ga gokken, maar ik kan net zo goed aanvallen. Alleen ga ik dat nu hier niet vertellen.”

Van Aert schoof de Australiër Michael Matthews naar voren als favoriet. “Hij rijdt thuis, met de hele Australische ploeg in zijn dienst.” De Belgen hebben met ook Remco Evenepoel twee kopmannen. Van Aert: “Normaal heb ik een betere sprint dan Remco. Hij kan het wat eerder proberen, maar niet te vroeg.”