Van Vleuten zit alweer op de fiets na val op WK

Foto: ANP

Annemiek van Vleuten heeft donderdag, een dag na haar val op de WK in de gemengde ploegentijdrit, alweer op de fiets gezeten. De wielrenster uit Wageningen maakte een trainingsritje van twee uur rond Sydney. “Het is niet ideaal, maar het gaat wel”, vertelde ze eenmaal terug in het rennershotel. Zaterdag volgt op de WK de wegrace voor de vrouwen. Van Vleuten was normaal gesproken de topfavoriete om de regenboogtrui te veroveren.

Bij haar val, meteen na de start van de ploegentijdrit, liep Van Vleuten een breukje op in de elleboog. “Het had slechter gekund”, zei ze. “Ik heb vanmorgen al weer twee uurtjes gefietst. Dat ging eigenlijk zonder pijn, alleen kan ik niet recht staan op de pedalen. Dat doet dan weer wel pijn. Dat is vervelend, want op dit parcours zul je af en toe wel op die pedalen moeten staan. We moeten dus nog even afwachten.”

Desondanks overheerste de opluchting over het feit dat ze weer had kunnen fietsen. “Dat stemt me wel tevreden. Ik kan goed sturen, ik breng mezelf, noch anderen in gevaar. Het kan ook geen kwaad om met deze blessure te fietsen. Het is medisch verantwoord om mee te doen. De breuk is stabiel, de elleboog hoeft ook niet ingetapet te worden.”

Van Vleuten wil vrijdag beslissen over haar deelname. “Ik moet wel met een andere mindset starten”, zei ze. “In 24 uur kunnen gekke dingen gebeuren, maar er gaan zich nu ook niet meteen wonderen afspelen.”

Ze zou zelfs op de dag zelf nog de knoop kunnen doorhakken. “Al wil je natuurlijk wel al eerder je tactiek kunnen bepalen met de ploeg. Het is hoe dan ook te laat om een vervangster op te roepen. Dit is balen, maar ik kan er weinig aan veranderen.”