Nederlandse Loterij voor tien jaar hoofdsponsor TeamNL

Foto: ANP

Nederlandse Loterij is de komende tien jaar de hoofdsponsor van TeamNL. Sportkoepel NOC*NSF kiest voor het eerst voor een hoofdsponsor voor de overkoepelende organisatie van de Nederlandse topsport, omdat dit volgens de sportkoepel structureel extra ondersteuning betekent voor de sport in Nederland.

In het GelreDome in Arnhem hebben 28 sportbonden namens TeamNL het akkoord getekend. De partijen doen geen uitlatingen over de hoogte van het sponsorbedrag.

Het tienjarig sponsorcontract staat los van de vaste, wettelijk geregelde jaarlijkse afdracht vanuit de loterijgelden naar de sport in z’n geheel, meldt NOC*NSF. Vorig jaar kreeg de Nederlandse sport hieruit een recordbedrag van ruim 50,4 miljoen euro.

“Dit is een geweldige bijdrage aan de sport in ons land, juist omdat het gaat om een structurele bijdrage voor de komende tien jaar”, zegt André Cats, directeur topsport van NOC*NSF. “Dit vergroot de financiële slagkracht van sportbonden en maakt TeamNL nog hechter, waardoor de inspirerende en verbindende kracht van topsport toeneemt.”

NOC*NSF denkt dat de hoofdsponsor van TeamNL een substantiële bijdrage gaat leveren aan het realiseren van de ambitie om Nederland in beweging te krijgen. De ambitie om over tien jaar het sportiefste land ter wereld te zijn, is opgenomen in de Sportagenda 2032.

De sportdeelname is door de coronacrisis echter sterk teruggelopen en herstelt nog onvoldoende. Daarom heeft NOC*NSF hoge doelen gesteld: Nederland staat met TeamNL in de top 10 van topsportlanden, 14 miljoen mensen beleven wekelijks plezier aan sport en 12 miljoen mensen sporten en bewegen drie keer per week.

Volgens algemeen directeur Marc van den Tweel van de sportkoepel komt de financiële bijdrage van Nederlandse Loterij ten goede aan de hele samenleving. “Met een partner als Nederlandse Loterij, die al zo lang een directe verbinding heeft met de sport in ons land, kunnen we resultaten boeken die een zichtbaar effect gaan hebben op de samenleving. We stellen een duidelijke ambitie die de topsport verbindt met de gehele sector, waarbij de topsport een belangrijke inspiratiebron is.”