MotoGP volgend jaar ook voor het eerst naar India

Foto: ANP

De motorcoureurs in de WK wegrace gaan volgend jaar voor het eerst naar India. De organisator van de MotoGP heeft een contract gesloten met het circuit van Buddh, dat ten zuiden van hoofdstad New Delhi ligt. Op dat circuit werden tussen 2011 en 2013 al drie races in de Formule 1 gehouden, allemaal gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel namens Red Bull.

“We hebben veel motorsportfans in India en we zijn heel blij dat we de sport naar hen toe kunnen brengen”, zegt directeur Carmelo Ezpeleta van Dorna, de promotor en rechtenhouder van de MotoGP.

Eerder deze week meldde de MotoGP al dat volgend jaar voor het eerst een Grand Prix in Kazachstan wordt gehouden, op het Sokol-circuit in de buurt van Almaty. De MotoGP sloot een contract voor vijf jaar met Kazachstan.

Op de voorlopige kalender voor 2023 staat de GP van Kazachstan gepland voor 9 juli, twee weken na de TT van Assen (25 juni). Het circuit in Drenthe huisvest de achtste grand prix van het jaar. De kalender bestaat uit 21 races in achttien landen. Dat is één race meer dan dit jaar. India staat op het programma voor 24 september, de veertiende race van het seizoen. De motorcoureurs sluiten het jaar zoals gebruikelijk in november af in Valencia.

Qatar mocht de afgelopen jaren steeds de openingsrace organiseren, maar is nu verplaatst naar de slotfase van het seizoen. De GP van Qatar staat op de kalender voor 19 november, een week voor de slotrace in Valencia. Het seizoen begint nu op 26 maart met de GP van Portugal.

Momenteel zijn de motorcoureurs in Thailand, waar zondag de zeventiende GP van dit seizoen wordt verreden. Begin november is in Valencia de twintigste en laatste race.