Wielrenners krijgen drie tijdritten in Giro d’Italia van 2023

Foto: ANP

De 106e editie van de Giro d’Italia in 2023 kent drie individuele tijdritten, waaronder een klimtijdrit op de voorlaatste dag. Dat maakte organisator RCS bekend tijdens de presentatie van het parcours in Milaan. In totaal staat er 70,6 kilometer rijden tegen de klok op het programma.

De Ronde van Italië gaat op 6 mei van start met de tijdrit van 18,4 kilometer van Fossacesia Marina naar Ortona langs de Costa dei Trabocchi aan de Adriatische Zee. De negende etappe is een vlakke tijdrit van 33,6 kilometer van Savignano al Rubicone naar Cesena. De 20e en voorlaatste etappe is een klimtijdrit van 18,6 kilometer van Tarvisio naar Monte Lussari. De Giro eindigt een dag later, op 28 mei, in de Italiaanse hoofdstad Rome.

In de slotweek krijgen de wielrenners ook nog drie zware bergetappes voor de kiezen. Na de tweede rustdag volgt op dinsdag 23 mei de rit van Sabbio Chiese naar Monte Bondone. De achttiende etappe, op donderdag 25 mei, is een bergrit van 160 kilometer van Oderzo naar Val di Zoldo. Een dag later is de laatste etappe voor de klimmers, van Longarone naar Tre Cime di Lavaredo, met onder meer de beklimmingen van de Passo Giau, de Passo Tre Croci en de steile slotklim. Daarna volgt nog de derde tijdrit, met de beklimming van de Monte Lussari van 7,5 kilometer. Daarin zitten stukken met een stijgingspercentage van 22 procent.

De laatste keer dat de Ronde van Italië meer dan 70 kilometer aan individuele tijdritten had, was in 2013. Toen waren er 75,4 kilometer, verdeeld over twee tijdritten, en was er op de tweede dag ook nog een ploegentijdrit van 17,4 kilometer. Die Giro werd gewonnen door de Italiaan Vincenzo Nibali, die deze maand in de Ronde van Lombardije afscheid nam als profrenner.

Acht ritten in het 3448 kilometer lange parcours van de Giro van 2023 zijn volgens de organisatoren geschikt voor sprinters. Er zijn zeven bergritten en zeven heuvelachtige etappes. Het hoogste punt, de zogenoemde Cima Coppi, wordt bereikt in de dertiende etappe, die gaat van Borgofranco d’Ivrea naar Crans Montana in Zwitserland. Tijdens die etappe moeten de renners over de Grote Sint-Bernhardpass op 2469 meter hoogte.

Na acht etappes in het midden en zuiden van Italië gaat het peloton naar het noorden. Pas na de klimtijdrit dichtbij de grens met Oostenrijk en Slovenië keren de wielrenners terug in Rome. De hoofdstad is voor de vijfde keer de laatste aankomstplaats in de Giro.

De Australiër Jai Hindley won de Giro d’Italia dit jaar.