Turnster Visser heeft ‘niets te verliezen’ in drie WK-finales

Foto: ANP

Met drie finales in het vooruitzicht wil turnster Naomi Visser zichzelf vooral niet te veel druk opleggen op de WK in Liverpool. “Ik heb niets te verliezen. Ik ga er gewoon vol in en dan zie ik het wel”, zegt Visser.

De 21-jarige turnster plaatste zich zondagavond bij de WK in Liverpool voor de finale op de meerkamp, brug en op vloer. “Mijn grootste doel was de finale halen. Ik hoop dat ik daar met een goed gevoel weer uitkom. Het niveau is heel hoog, dus op medailles focus ik me niet zo zeer. Dat is gewoon heel moeilijk. Ik wil vooral voor mezelf iets goeds neerzetten.”

Visser werd de eerste Nederlandse turnster sinds Verona van de Leur die drie individuele WK-finales bereikte. “Dat wist ik niet en las ik zondagavond”, zei de Nederlands meerkampkampioene. “Dat is heel cool, maar het moet nog wel even binnenkomen. In de zomer turnde ik bij de EK mijn allereerste toestelfinales, op brug en vloer. Dat ik nu op de WK ook twee toestelfinales heb gehaald, en dat ik aan brug zelfs met Sanna Veerman in de finale sta, is heel gaaf.”

Visser, die in de zevende van in totaal tien subdivisies in actie kwam, moest zondagavond lang wachten tot bekend werd welke finales ze had bereikt. “De meerkamp was wel zeker, maar voor brug en vloer was het echt spannend. Er moesten nog veel goede landen turnen.”

Toch besloot Visser haar concurrentes niet vanaf de tribunes te volgen, maar naar het hotel te gaan aan de overkant van de wedstrijdhal. “We zijn gaan eten, ik heb me laten behandelen door de fysio en dat soort dingen. Online heb ik de scores een beetje gevolgd. Na de een-na-laatste subdivisie was alleen Engeland nog aan de beurt en op dat moment stond ik er heel goed voor. Het is supermooi dat het uiteindelijk drie finales opleverde.”

Deroute naar de WK was voor Visser geen gemakkelijke. Na de succesvolle EK – met twee toestelfinales, een zesde plek in de meerkamp en een vierde plek in de landenwedstrijd – kampte ze met een rugblessure. Ook verruilde ze Topsport Noord voor de Top Turnacademie in Varsseveld, waar ze sinds kort weer wordt begeleid door Vincent Wevers. Tegen de vader van Sanne en Lieke Wevers loopt nog steeds een procedure bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) in een zaak rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag. “Door alles was de periode tussen de EK en WK extra kort. Maar de afgelopen paar weken merkte ik dat ik weer steeds fitter werd. Toen wist ik: het kan nu snel gaan. Het heeft goed uitgepakt.”

Naast Visser en Veerman is ook Tisha Volleman (meerkamp) zeker van een finaleplaats bij de WK.