Schaatser Nuis bij rentree tweede op 1500 meter, zege voor Howe

Foto: ANP

Schaatser Kjeld Nuis heeft op zijn eerste 1500 meter van dit seizoen in de wereldbeker zilver gepakt. De tweevoudig olympisch kampioen op deze afstand moest met 1.43,64 alleen de Canadees Connor Howe voor laten gaan. Howe won in 1.43,38. Thomas Krol werd derde.

Nuis miste het begin van het seizoen door een blessure, maar werd aangewezen voor de wereldbeker in Heerenveen. In de eerste rit maakte hij zijn uitverkiezing meteen waar. Nuis reed twee snelle ronden en kon dat tempo nog goed volhouden in de slotronde. Hij bleef uiteindelijk zes tienden van een seconde boven zijn eigen baanrecord (1.43,00). Krol, de wereldkampioen op de 1500 meter, zat bij het ingaan van de laatste ronde nog onder de tijd van Nuis, maar kon dat niet volhouden. Met 1.43,83 was hij net wat langzamer.

Howe, een week eerder in Stavanger tweede, was in de voorlaatste rit net iets sneller dan Nuis. De Amerikaanse tiener Jordan Stolz, de winnaar in Noorwegen, werd in zijn rit geklopt door de Chinees Zhongyan Ning en bleef steken op de negende plaats.

Patrick Roest nam het een dag na zijn imponerende zege op de 5000 meter op tegen de Belg Bart Swings. Met een vlakke race kwam de schaatser van Reggeborgh tot 1.44,11, de zesde tijd. Wesly Dijs reed 1.45,20. Dat was goed voor de dertiende plaats. Louis Hollaar kwam tot 1.45,38 en werd veertiende.

Nuis was blij met zijn eigen niveau. “Dat ik zo dicht op de winst zit is dan jammer, maar Howe had ook een hele mooie kruising na 1100 meter. Met zo’n rit had ik nu een gouden plak om mijn nek gehad”, zei Nuis bij de NOS.

De 33-jarige schaatser wist dat hij te voorzichtig had geopend. “Daarna zie je dat ik boordevol energie zit. Mijn slotronde van 27,8 is à la Roest. Ik wist niet dat ik dat in me had. Die tijd komt door de opening. Nu red ik het door een snelle slotronde, dat is ook nieuw voor mij.”

Nuis was verrast dat zijn baanrecord bleef staan. “Dit is baanrecordijs, dan valt het me alles mee. Ik word alleen maar beter en krijg hier ontzettend veel energie van.”