NOC*NSF presenteert shortlist voor sportverkiezing

Foto: ANP

Sportkoepel NOC*NSF heeft zondag de shortlist bekendgemaakt waaruit op 21 december de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische Sporter en Coach van het Jaar wordt benoemd. Met de lange lijst met namen gaat eerst een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor aan de slag.

De shortlist voor elke categorie is samengesteld door NOC*NSF, Van de Goor en de NOS. Op 11 december maakt de vakjury de nominaties bekend, waarna sporters en coaches op 19 en 20 december digitaal hun stem mogen uitbrengen. De stemmen van sporters en coaches tellen voor 50 procent mee, die van de vakjury voor de andere 50 procent. Het Sportgala wordt, zo meldt NOC*NSF, dit jaar vervangen door een inhoudelijk programma met een beperkt aantal genodigden.

Bij de mannen zijn de wielrenners in de meerderheid, met onder anderen Harrie Lavreysen, Koen Bouwman en Dylan van Baarle. Ook dammer Roel Boomstra, biljarter Dick Jaspers en de schaatsers Thomas Krol en Kjeld Nuis dingen mee. Dat geldt ook voor Formule 1-rijder Max Verstappen, de winnaar van vorig jaar.

Bij de vrouwen zijn wintersporters goed vertegenwoordigd, met onder anderen langebaanschaatssters Jutta Leerdam, Irene Schouten en shorttrackster Suzanne Schulting. Wielrenster Annemiek van Vleuten, atlete Femke Bol en roeister Karolien Florijn staan ook op de shortlist van vijftien sporters. Dat geldt niet voor atlete Sifan Hassan, de winnares van vorig jaar.

Ook voor de verkiezing van Sportploeg, Paralympisch Sporter en Coach van het Jaar is een uitgebreide shortlist samengesteld.