Baanwielrenner Lavreysen verliest Champions League van Richardson

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft de zege in het sprintklassement van de Champions League moeten afstaan aan Matthew Richardson uit Australië. De Nederlander, regerend wereldkampioen en olympisch kampioen en titelverdediger in de Champions League, werd in de afsluitende wedstrijd op het onderdeel keirin geklopt door de Australiër die daarmee ook het klassement won.

Lavreysen was de avond op de olympische baan van 2012 begonnen met de zege op de sprint. Net als een dag eerder versloeg hij Richardson in de finale. Daarmee passeerde hij de Australiër in het klassement, met 164 tegen 163 punten, maar alles kwam aan op de finale op het onderdeel keirin, waarin zes renners in de baan na zes rondes sprinten om de winst. Met ook Jeffrey Hoogland in de baan, nam Lavreysen het initiatief, maar in de slotmeters stak Richardson zijn wiel net voor de Nederlander over de streep.

Richardson eindigde op 183 punten, 2 meer dan Lavreysen. Beide baanwielrenners wonnen in de serie vijf wedstrijden, maar door een mindere uitslag van Lavreysen pakte de Australiër de zege.

Lavreysen zei ondanks de zeldzame nederlaag tevreden te zijn, maar baalde toch zichtbaar. “Ik voelde me heel sterk vandaag en ik denk dat ik niets verkeerd heb gedaan. Maar hij had een perfecte plek in mijn wiel”, vertelde hij bij Eurosport. “Na dit weekend zal ik wel een beetje treurig zijn dat ik niet heb gewonnen.”

Shanne Braspennincx eindigde als derde in het sprintklassement. De olympisch kampioene op de keirin eindigde eerder op de avond als tweede op dat onderdeel achter de Colombiaanse Martha Bayona en voor landgenotes Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw.

Op de sprint werd Braspennincx in de halve finale uitgeschakeld. De Franse Mathilde Gros won de sprintfinale van olympisch kampioene Kelsey Mitchell en schreef ook het klassement op haar naam. Van der Peet werd vijfde in het klassement, Laurine van Riessen zevende en Van de Wouw achtste.

Matthijs Büchli beleefde een sterke avond op de olympische baan in Londen. Hij finishte als tweede op de scratch achter de Brit Mark Stewart en eindigde later ook als derde op de afvalkoers, die werd gewonnen door de andere Brit Oliver Wood. Het klassement werd gewonnen door de Zwitser Claudio Imhof. Büchli werd zesde, Roy Eefting dertiende.