Rallyrijder Loeb boekt derde zege op rij in Dakar Rally

Foto: ANP

Sébastien Loeb heeft ook de tiende etappe in de Dakar Rally bij de auto’s op zijn naam geschreven. De 48-jarige Fransman boekte in Shaybah zijn derde ritoverwinning op rij en zijn vierde zege in deze editie.

Loeb (Hunter) had aan de finish een voorsprong van meer dan 3 minuten op de Audi van Mattias Ekström. Nummer 3 Lucas Moraes (Toyota) kwam ruim 2 minuten later dan de Zweed binnen. Klassementsleider Nasser Al-Attiyah eindigde op de vierde plaats.

Carlos Sainz ging woensdag niet meer van start. De Spaanse rallyrijder ging in de negende etappe over de kop en ging vervolgens op weg naar het ziekenhuis. Hij kwam op zijn beslissing terug, maar zijn auto bleek te zwaar beschadigd om door te gaan. Met zijn opgave is Ekström de laatste Audi-coureur in de race, nadat eerder ook Stéphane Peterhansel noodgedwongen had moeten stoppen.

Met nog vier etappes te gaan heeft Al-Attiyah in het klassement een voorsprong van meer dan 1 uur en 21 minuten op Moraes. De coureur uit Qatar rekent zich echter nog niet rijk met twee zware ‘marathons’ in de woestijn van het Empty Quarter voor de boeg.

“We hebben het Empty Quarter gehaald! Het was een goede dag om zaken te testen voor morgen, we weten wat we nodig hebben”, zei Al-Attiyah over het bereiken van de verraderlijke zandduinen in het zuiden van Saudi-Arabië. “Ik ben tevreden. Ik heb een goed gevoel bij de auto en we hebben geen fouten gemaakt. Ik heb geen risico’s genomen.”