Al-Attiyah wint voor de vijfde keer Dakar Rally bij de auto’s

Foto: ANP

Rallyrijder Nasser Al-Attiyah uit Qatar heeft voor de vijfde keer de Dakar Rally bij de auto’s op zijn naam geschreven. Het was de tweede zege op rij voor de coureur van Toyota in de woestijnrally, die voor het vierde jaar werd verreden in Saudi-Arabië.

De 52-jarige Al-Attiyah nam de leiding in het algemeen klassement al na de derde etappe en bouwde in de eerste week een grote voorsprong op, mede dankzij tegenslagen bij zijn grote tegenstrevers Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Sébastien Loeb.

Loeb vocht zich in de tweede week terug in de rally met een recordaantal van zes etappezeges op rij, maar de 48-jarige negenvoudig wereldkampioen rallyrijden kon zijn verloren tijd uit de eerste week niet meer goedmaken. Al-Attiyah consolideerde vakkundig zijn voorsprong van meer dan een uur. Hij nam in de veertiende en laatste proef van 136 kilometer van Al-Hofuf naar Dammam genoegen met de elfde plaats.

De Fransman Guerlin Chicherit won de laatste etappe met 1.36 minuut voorsprong op de Zweed Matthias Ekström. Loeb werd zevende. Hij moest zich net als vorig jaar tevreden stellen met de tweede plaats in de eindstand, deze keer op 1 uur en 20 minuten afstand van Al-Attiyah. De Braziliaan Lucas Moreas vulde het podium als derde.

Al-Attiyah komt met zijn vijfde eindzege op de tweede plaats in de eeuwige ranglijst. Alleen Peterhansel heeft meer eindoverwinningen in Dakar bij de auto’s, namelijk acht.