Roeblev komt terug uit geslagen positie en bereikt laatste acht

Foto: ANP

De Russische tennisser Andrej Roeblev heeft met een zwaarbevochten zege op Holger Rune de kwartfinales van de Australian Open bereikt. De 19-jarige Deen kreeg in de vijfde set twee matchpoints, maar liet die liggen. Rune gaf in de beslissende matchtiebreak – die tot 10 punten ging – een voorsprong van 7-3 weg en stapte alsnog als verliezer van de baan.

Roeblev kon na ruim 3,5 uur tennissen in de Rod Laver Arena de winst vieren: 6-3 3-6 6-3 4-6 7-6 (9). “Een achtbaan is nog makkelijker te doorstaan dan deze partij”, zei de 25-jarige Rus. “Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik zo’n partij weet te winnen.” De nummer 6 van de wereld treft in de kwartfinale de winnaar van de partij tussen negenvoudig toernooiwinnaar Novak Djokovic uit Servië en de Australiër Alex de Minaur.

Het duel tussen Roeblev en Rune zat vol verrassende ontwikkelingen en wisselende kansen. Roeblev gaf tot twee keer toe een set voorsprong en het initiatief uit handen. Rune bleef geloven in zijn kansen en knokte zich steeds weer terug. In de beslissende vijfde set nam de nummer 10 van de wereld al snel een break voorsprong. Rune mocht op 5-3 zelf serveren voor de winst, maar leverde ‘op love’ zijn service in, waarna Roeblev terug kwam tot 5-5. Bij een stand van 6-5 kreeg Rune twee matchpoints op de service van de Rus, maar Roeblev werkte die vakkundig weg.

In de tiebreak leek de Deense tiener alsnog toe te slaan. Rune nam al snel een voorsprong van 5-0, maar nadat hij op 7-3 was gekomen, maakte Roeblev zes punten op rij. De Rus liet zijn eerste twee matchpoints liggen, maar bij de derde was het wel raak. Een return van Roeblev plofte via de netband op de helft van Rune.

De Rus bereikte in 2021 al de laatste acht in Melbourne en stond op Roland Garros (twee keer) en de US Open (drie keer) ook al in de kwartfinales. Roeblev wist nog nooit door te dringen tot de halve finales op een grandslamtoernooi.