Tsitsipas voor derde keer op rij naar halve finales in Melbourne

Foto: ANP

Stefanos Tsitsipas heeft voor de derde keer op rij de halve finales van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Griek was met 6-3 7-6 (2) 6-4 te sterk voor de Tsjechische tennisser Jiri Lehecka, die voor dit toernooi nog nooit een wedstrijd had gewonnen op een grand slam.

Na 2 uur en 17 minuten benutte Tsitsipas zijn eerste wedstrijdpunt, op de opslag van de nummer 71 van de wereld. Bij 3-3 in de derde set had Tsitsipas drie breakpoints op rij weggewerkt. In totaal sloeg hij alle acht de breakpoints die Lehecka (21) kreeg weg en zelf benutte hij er twee van de zes.

De 24-jarige Tsitsipas is nog twee overwinningen verwijderd van zijn eerste grandslamtitel. De nummer 4 van de wereld stond twee jaar geleden in de finale van Roland Garros. Daarin was Novak Djokovic in vijf sets te sterk, nadat de Griek de eerste twee sets nog had gewonnen.

Bij de laatste vier neemt Tsitsipas het op tegen de Rus Karen Chatsjanov, die eerder op de dag de Amerikaan Sebastian Korda zag opgeven met een polsblessure. Chatsjanov stond al met 2-0 in sets en 3-0 voor.

Vorig jaar verloor Tsitsipas in de halve eindstrijd van Daniil Medvedev, net als een jaar eerder. In 2019 was Nadal hem in drie sets de baas. “Ik voel me hier thuis in Australië, waar het altijd lekker weer is, maar niet te tropisch en niet te heet”, zei de Griek, die dit jaar nog ongeslagen is. In aanloop naar de Australian Open boekte hij vier zeges op de United Cup, eveneens gehouden op Australische bodem.

Bij winst van de Australian Open is hij vanaf maandag de nummer 1 van de wereld. Datzelfde geldt voor titelhouder Djokovic. Tsitsipas schakelde in de derde ronde Tallon Griekspoor uit.