Nieuwe KNGU-directeur is ‘niet ingestapt op een rijdende trein’

Foto: ANP

Remco Boer richt zich sinds zijn aanstelling als algemeen directeur van gymnastiekunie KNGU vooral op het opstellen van een meerjarenstrategie. “Die hebben we namelijk niet”, zegt Boer, die op 1 december is begonnen. “We zijn de crisis waarin we terecht gekomen zijn nog aan het managen en overleven. We hebben een zware periode achter de rug met de turncrisis, coronacrisis en de komst van het Verinorm-rapport. Daarom hebben we houvast nodig in een meerjarenstrategie met ambitieuze doelen.”

Boer volgde Marieke van der Plas op, die vertrok na een roerige periode waarin de Nederlandse turnsport te maken kreeg met een omvangrijke zaak rond grensoverschrijdend gedrag. Boer schrok bij zijn aanstelling niet dat er nog geen strategie klaarlag. “Ik was gewaarschuwd”, zegt hij lachend. “Een aantal dingen viel me op. Zoals het gebrek aan leiding en management, de weinige verbinding tussen de mensen en de onvoldoende beschreven werkprocessen. Door de corona- en turncrisis is dat deels verklaarbaar: je wordt in het ad hoc gezogen. Het is niet zo dat ik op een rijdende trein stap. Maar daarin zie ik een uitdaging.”

Als ouder van een oud-turnster maakte hij de sport in het verleden van dichtbij mee. In zijn nieuwe rol is Boer niet puur prestatiegericht. “Natuurlijk kan dat stimulerend werken. Maar persoonlijk vind ik dat NOC*NSF daar onder Maurits Hendriks in doorgeslagen is en ik hoop dat dat beleid verandert. Wat mij betreft is het niet de top ten koste van alles. Keihard trainen is al lang niet meer de enige route naar succes. Een bredere aanpak met individuele routes is de toekomst.”

Het is volgens hem een les uit het verleden. “Dat het leven van oud-turn(st)ers kapot is gemaakt, is vreselijk en mag absoluut nooit meer gebeuren. Het is te pijnlijk voor woorden dat mensen die toen dingen gedaan hebben die niet door de beugel kunnen, daar niet voor gestraft worden, puur omdat er in het proces dingen misliepen of omdat de bewijslast niet concreet genoeg is. We moeten samen kijken hoe dat rechtsproces beter kan.”

De nieuwe directeur richt zich in eerste instantie vooral op de meerjarenstrategie. “De turnsport is best wel naar binnen gekeerd. Door de crisis is dat misschien nog wel meer geworden. We zijn de verenigingen daardoor uit het oog verloren. Daarin moeten we investeren. Daar speel ik een prominente rol in. Ik ben er niet alleen om de lintjes te knippen, maar voor alles”, aldus Boer. “Ik zal voorbeeldgedrag moeten vertonen. Dat is één van de dingen waar het in het verleden misschien wel aan ontbrak.”